Männskligarättigheter

Efter jordbävningens inträffande så fick landet ett mycket kritiskt tillstånd. Efter mycket global hjälp av mat, vatten, skydd och sjukvård så hade 1,3 miljoner människor räddats i tält läger. Men bara för att man hamnade i ett tältläger omkring i landet så beyder det inte att man är räddad.
Den haitiska Statsförvaltningen fick mycket kritik för att dem inte hjälpte till tillräckligt mycket. Men det var svårt att tillfå tillräckliga resurser av hjälpmedel när mycket tjänstmän dog och många hus som dem behöver använda raserades.

Repotage

Tisdagen den 12 Januari får jag ett samtal av en kolega angåande en jordbävning i haiti och jag och mitt repotage team åker direkt ner till haiti då vi får veta att det har lungnat sig, När jag först anledde till platsen var paniken det först som slog mig, människorna letade efter sina famijle medlemmar och hjälpen var påväg. Det första vi gjorde var att sätta upp tält och sjukvård för att hjälpa dom skadade. Det är allt jag hinner med idag, människorna är för shockade för att bli intervjua.
Redan innan jordbävningen inträffade befann sig hjälporginsationer i landet. Som till störst del leddes utav FN styrkan MINUSTAH (Mission des Nations Unies pour la Stabilisation en Haiti)
Så dem var lite förberedda men med det som man ser här så kan man inteförstå det.
Dem följande dagarna så kom betod utav total kaos. Det fanns ingen eller inget att förlita sig på. Vi försökte hjälpa till, men det är omöjligt att inte drabbas utav det man ser. Samtidigt som man vill hjälpa dem som sitter fast under spillrorna av hus och få lugn i dem som letar efter sina familjemedlemmar så måste man fokusera på att dem som fortfarande lever ska överleva.
Men efter tre dagar lyckades jag samla ihop två hela intervjuer. En med en polisman och en vanlig ungkille.
Polismannen han jag få tag på i ett sjukvårdstält. Och när jag använder det ordet så målar ni säkert upp en bild på ett partytält med britsar och några sjuksköterskor. Men så var det inte. Det var vad jag kallar ett enormt palmblad uppbyggt på spillror utav husen som rasat. När man gick in under taket så försvann nästan luften

Historian bakom Haiti

Columbus upptäckte ön där Haiti ligger redan på sin första resan till Amerika år 1492.
På den delen av ön där Dominikanska republiken ligger idag så bodde dem första Europeerna i den nya värlsdelen. Men Haiti var obebodd till och med 1600 talet då Fransmän bosatte sig där. Men Spanjorerna erkände inte den Franska kolonismen tills 1967.
Den franska kolonismen blev under 1700 talet den största sockerproducenten i världen!
Vid franska revolotionen så hade Haiti en halv miljon invånare varav flest var svarta slavar. Men slavarna reste sig och satsade på sin frihet och år 1802 tillfånga togs Toussaint Louverture som ledde slavarna och skickades tillbaka till Frankrike. Två år senare så sattes en ny regering och Haiti blev det första sydamrikanska landet som blev självständigt.
De få vita som fans utplånades och yttligare två år efter det så mördades deras nya kejsare Dessalines och mulattledaren Puiton tog ledarskap över Haitis södra del samtidigt som Henri Christophe som var svart var ledare i den norra delen.
"År 1820 återförenades Haiti genom mulatten J.-P. Boyer, som styrde landet fram till 1843. Därefter vidtog en lång period med tilltagande kaos, inbördeskonflikter och ekonomisk stagnation fram till 1915, då USA ockuperade Haiti. Motståndet, lett av Charlemagne Péralte, krossades, och en period av stabilitet inleddes."
Citat taget ur http://www.ne.se/lang/haiti/historia
Tredje stycket. Skrivet utav MAURICIO ROJAS.

RSS 2.0